IKT

IKT - Instituut voor ondergrondse infrastructuur

Inventiviteit bij IKT: aangepaste testapparatuur – meet nu ook trekvastheid van schroeven

Gepubliceerd op 19 april 2017
0 Reacties
Adapter

Voor het testen van de hechtvastheid van schroeven in de ondergrond: Met onderdelen uit de bouwmarkt heeft Jaap Bresser een nieuwe Adapter gebouwd, passend voor het apparaat waar trekproeven mee worden uitgevoerd.

„Ik had ineens een idee“, Jaap Bresser beschrijft zijn gedachtenflits: Met onderdelen van een paar euro uit de bouwmarkt heeft de Project Manager van IKT Nederland de testapparatuur zo aangepast, dat hij daarmee de trekvastheid van de schroeven in putten kan onderzoeken.

Putrenovatie met geschroefde platen

Bresser specialiseert zich bij IKT in Nederland in het bijzonder in putonderzoeken en putrenovaties. Bij een in Nederland veelvuldig toegepaste renovatiemethode worden glasvezel versterkte kunststof platen vastgeschroefd aan de wanden van de veel voorkomende rechthoekige putten en daarna bekleed met handlaminaat. Om te controleren hoe vast de schroeven en pluggen in de putwand zitten heeft Bresser het testapparaat met eenvoudige middelen zo omgevormd, dat nu kan worden getest hoe vast de schroeven in de oorspronkelijke putwand zitten.

Verankering belangrijk bij externe waterdruk

Jaap Bresser

Jaap Bresser houdt zich binnen IKT Nederland bezig met putrenovatie en putinspectie.

In de gemeente Almere, een stad met 200.000 inwoners in de Flevopolder, worden 65 putten met ondersteuning van IKT Nederland gerenoveerd volgens de beschreven werkwijze. Aangezien Almere vijf meter onder zeeniveau ligt, is er altijd sprake van grondwaterdruk tegen het renovatiesysteem. Daarom is een sterke verankering van de platen met pluggen en schroeven cruciaal voor een geslaagde renovatie. Dus Bresser was op zoek naar een manier om de trekvastheid van de schroeven te testen.

Oplossing was niet optimaal

De bestaande apparatuur om trekproeven mee uit te voeren is eigenlijk niet geschikt voor trekproeven bij schroeven. „In Gelsenkirchen hebben we daar al een adapter voor gebouwd, maar met dit gemodificeerde bestaande onderdeel van het trekapparaat kun je alleen achter de schroefkop haken wanneer deze iets is losgeschroefd“, aldus Bresser. Het heeft echter weinig zin om de schroef eerst los te draaien voordat je eraan kunt trekken. Tenslotte zijn de resultaten dan immers van beperkte betekenis. Daarom werd er gezocht naar een adapter, waarmee vastgedraaide schroeven uit de ondergrond getrokken konden worden.

Adapter van bouwmarkt onderdelen

Adapter an Haftzugprüfer

Snelle, goedkope en eenvoudige oplossing: de adapter bestaat uit onderdelen van een paar euro en is snel gemonteerd.

Waarom eigenlijk iets nieuws ontwikkelen als een klemkoppeling voor water- en gasleidingen van de bouwmarkt ook werkt? Bresser vervangt de gebruikelijke carrosseriering door de klemmoer en draait de schroef helemaal in de ondergrond. Aan de andere kant van de klemkoppeling wordt een moer M8 geplaatst. In deze moer wordt de kogelbout van het trekapparaat gedraaid. „En zo kunnen we heel goed testen, hoe vast de schroeven in de putwand zitten“, aldus Bresser, tevreden met de snelle en eenvoudige oplossing.

Contactpersoon

Jaap Bresser
Telefoon: +31 (0) 26 8454560
E-Mail: bresser@ikt-nederland.nl
www.ikt-nederland.nl

 

image_pdfimage_print

Delen...

 

Contact:
IKT Nederland
Kantoorgebouw "De Enk"
Tivolilaan 205
6824 BV Arnhem

T: +31 (0) 26-84545 60
E: info@ikt-nederland.nl

www.ikt-nederland.nl
www.facebook.com/IKT.Nederland
www.linkedin.com/company/ikt-nederland

 

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.