CIPP-keuring: voor kwaliteit op zeker gaan

Wasser-Dichtheitsprüfung einer Schlauchliner-Probe im IKT-Labor

Waterdichtheidstest van een CIPP-proefstuk in het IKT-laboratorium

Leidingen renoveren door middel van CIPP-liners – dat is relatief goedkoop en duurzaam. Vandaar dat renovatie met CIPP-liners ook veel wordt toegepast. Kwaliteitsborging is bij deze methode echter van groot belang, want de liner vormt zicht pas bij het uitharden op de bouwplaats onder moeilijk controleerbare omstandigheden. Er zijn veel factoren die invloed hebben op de kwaliteit van het renovatieresultaat. Daarom is het des te belangrijker om de kwaliteit van iedere linerrenovatie te testen in het laboratorium. Dus neem een proefstuk en ga daarmee naar de IKT-keuringsafdeling voor CIPP-liners!

Stabiel en waterdicht?

In het laboratorium van de IKT-keuringsafdeling worden de CIPP-proefstukken onder de loep genomen. Driepuntsbuigproeven (elasticiteitsmodulus en buigspanning), meting van de wanddikte en de waterdichtheidstest behoren tot de standaard onderzoeken. De door de DSC-analyse bepaalde glasovergangstemperatuur geeft de mate van uitharding van een epoxyhars aan. Deze test is alleen aan te raden indien er geen groot proefstuk op de bouwplaats genomen kan worden ten behoeve van de mechanische testen. Voor de DSC-analyse hoeft het proefstuk slechts een grootte te hebben van een muntje van 5 cent.

IKT-keuringsafdeling: geaccrediteerd en erkend door het DIBt

De IKT-keuringsafdeling is een door het Deutsche Institut für Bautechnik (DIBt) erkende keurings- en toezichtsinstantie voor CIPP-liners en korte liners. Het is geaccrediteerd volgens DIN EN ISO/IEC 17025 voor geselecteerde mechanisch-technische keuringen van polymere componenten van buizen en CIPP-linersystemen evenals met glasvezelversterkte kunststof laminaatuitsparingen. De keuringsafdeling van IKT voldoet daarmee aan de eisen voor het uitvoeren van materiaalkeuringen overeenkomstig ZTV-materiaalkeuring, DWA-M 144-3 en DWA-A 143-3.

Uitgebreid testprogramma

Drei-Punkt-Biegeversuch an einer Schlauchlinerprobe

Driepuntsbuigproef bij een CIPP-proefstuk

Wie de kwaliteit van een CIPP-liner nog nauwkeuriger bepaald wil hebben kan bij de keuringsafdeling van IKT aanvullende keuringen aanvragen, zoals bijvoorbeeld:

  • Ringstijfheidsproef voor het bepalen van de initiële ringstijfheid
  • 24-uurs kruipneiging om de vervorming te meten bij een constante belasting van het proefstuk gedurende een bepaalde tijd
  • Bepaling van het reststyreengehalte geeft informatie over de uitharding van de CIPP-liner
  • Spektrumanalyse om te controleren of de aangeboden harskwaliteit voldoet aan de gewenste harskwaliteit
  • Aan de hand van soortelijke massa (dichtheid) van een CIPP-liner proefstuk kan worden bepaald, of een CIPP-liner in voldoende mate met hars is geïmpregneerd

Overigens zijn het niet alleen de opdrachtgevers die ingebouwde liners testen. Ook steeds meer uitvoerende bedrijven sturen proefstukken in. Kwaliteitsborging aan beide zijden.

Messung der Wanddicke einer Liner-Probe mit einer Präzisionsschieblehre

Het meten van de wanddikte van een CIPP-proefstuk met een precisie-schuifmaat

Meer over de IKT-keuringsafdeling voor CIPP-liners

Offerte-aanvraag voor keuring CIPP-liners
Proefstukidentificatieformulier voor CIPP-liners

LinerReport

Ieder jaar rapporteert de neutrale en onafhankelijke keuringsafdeling van IKT over de resultaten van haar onderzoeken naar CIPP-liners in het IKT-LinerReport. Doelstelling van de onderzoeken is om de opdrachtgevers van renovatieprojecten een overzicht te verschaffen van de daadwerkelijk in de markt gerealiseerde uitvoeringskwaliteiten.
Meer informatie over het jaarlijkse IKT-LinerReport

Contactpersoon

ing. Sebastiaan Luimes
Vestigingsmanager

Telefoon: +31 (0)26 – 8 45 45 69
E-mail: luimes@ikt-nederland.nl